Fødsel

Velkommen til verden

Mange undersøgelser viser, at det er lige så sikkert for et barn at blive født hjemme i vante omgivelser, som på et hospital, forudsat at graviditeten er normal, moderen sund og rask, og at der er en uddannet jordemoder til stede. Jeg har skrevet en bog om min store erfaring som hjemmefødselsjordemoder, den kommer både omkring evidensen på området, forholder sig til praktikken og forberedelsen til fødslen. Der er bidrag fra kvinder som har født hjemme og også børn som har oplevet fødslen af en lillebror- eller søster, på nærmeste hold.

Da bogen udkom i 2021, blev den bla anmeldt af den Cavlingvindende kvindesagsjournalist Hanne Dam i POV:

“Bogen er den hidtil bedste af sin slags på markedet, fordi den henvender sig bredt og både er fagligt velfunderet oplysning, empatisk og pædagogisk, skriver Hanne Dam. “Rubys bog er intet mindre end en gave til enhver gravid og fødende – især førstegangsfødende. Der findes ikke noget tilsvarende på markedet”

Overlæge i gynækologi og obstetrik Kamilla Gerhard Nielsen skriver om bogen;

“Kan varmt anbefale den til alle fødende. Anne Ruby er en fagligt seriøs og samtidig humoristisk og medrivende forfatter”
Bogen kan købes i alle landets boghandlere, på nettet eller kan lyttes som lydbog, på alle streamingstjenester, hvor du plejer at lytte til bøger.

Hvorfor vælge hjemmefødsel?

Det, der kan tale for, at en hjemmefødsel kan være mere sikker end en hospitalsfødsel i nogle situationer, er at moderens hormonsystem (som er super sensitivt over for stresspåvirkninger) får lov at arbejde uhindret, og fødslen derfor forløber mere ukompliceret end på hospitalet, hvor der er rutiner og procedurer, der ikke altid er til for mor og barns skyld.

Den førstegangsfødende kvinde, som opfylder kriterierne for hjemmefødsel, vil nedsætte sin risiko for alvorlige komplikationer med mellem 10 og 30 % ved at blive hjemme.

For en flergangsfødende er tallene endnu mere favorable for hjemmefødslerne. Desuden scorer hjemmefødte børn højere apgar-score efter fødslen end sygehusfødte børn, ligesom de hurtigere tager på og kommer i trivsel. (Apgar er den tabel, man benytter for hurtigt klinisk at skønne barnets tilstand 1 og 5 min efter fødslen.)

Hvad siger forskningen?

Der er lavet flere store undersøgelser om sikkerheden ved hjemmefødsler. Du kan læse om et par af dem her.

BMJ: Prospektivt cohortestudie af 5.418 kvinder i USA og Canada viser, at hjemmefødsler er lige så sikre som hospitalsfødsler, men forbundet med langt mindre risiko for indgreb og medicinering (f.eks var andelen af kvinder, der endte med at få kejsersnit 3,7 % i hjemmefødselsgruppen. Til sammenligning fik over 30 % af alle amerikanske kvinder kejsersnit i 2007 – og ca. 21% af de danske).

I Danmark har vi ikke kultur for at føde vores børn hjemme (ca 3% i 2019) men vi skal ikke længere væk end til Holland for at en tredjedel føder hjemme. Det svarer antalsmæssigt til næsten ligeså mange børn som der samlet bliver født i Danmark om året. Derfor er det oplagt at se på Hollandsk forskning om sikkerhed ved hjemmefødsel. Herunder link til prospektivt nationalt cohortestudie med over en halv million hollandske kvinder. Heldigvis er hjemmefødselstallet i Danmark stigende!

Hjemmefødselsordning Sjælland blev startet af en enkelt jordemoder, Hanne Lunøe, i 1991 i det daværende Vestsjællands Amt. I Region Sjælland er det muligt at vælge hjemmefødsel med en privat jordemoder på lige vilkår med en hospitalsfødsel (betalt af regionen).

Det har ført til en stigning i antallet af hjemmefødsler i regionen og dermed et fald i unødige indgreb og medicinering. Se de flotte resultater fra Hjemmefødselsordningen Sjælland her.

Fordele ved en planlagt hjemmefødsel

Ved at planlægge en hjemmefødsel er I sikre på at det bliver en oplevelse på jeres præmisser:

  • I kan være sikre på, at der er et ledigt fødekar (hvis I planlægger vandfødsel)
  • Risikoen for at få et kejsersnit falder drastisk (fra ca 15 % til ca. 3,7% for en førstegangsfødende)
  • Du får kun tilbudt medicin, hvis det er nødvendigt (f.eks. for at trække livmoderen sammen efter fødslen). Ved en hjemmefødsel skal du ikke følge nogen bestemt procedure eller underkaste dig rutinemæssige indgreb
  • Der er ingen forstyrrende fremmede, der “lige skal hente noget på stuen” i jeres mest intime øjeblik
  • Den tryghed, det giver at være hos jer selv, smitter positivt af på hele processen
  • Når mor trækker vejret roligere og dybere, iltes baby bedre og tåler lettere fødslen
  • I kan sørge for, at der er præcis det mad og drikke, som I har lyst til i køleskabet
  • Baby fødes lige ud i jeres miljø og bliver helt sikkert ikke smittet med en sygehusinfektion
  • I har mulighed for at vælge musik, belysning og stemning på en helt anden måde end på sygehuset. Sanser påvirker nervesystemet, der påvirker hormonsystemet, der påvirker fødslen…
  • Der er ikke nogen der skal bruge fødestuen efter dig – ting tager tid – og hjemme må de godt det!
  • Kvinden slipper for transport til og fra fødestedet (med hhv. fødeveer og en lille nyfødt baby)
  • Partneren kan slappe af i egne omgivelser og skal ikke spørge om lov til at få en kop kaffe eller låne en hovedpude…
  • Store søskende/bedsteforældre/venner kan inddrages på en naturlig måde, hvor de får lov at hjælpe til og gøre en forskel
  • Jeres barn får lov at fejre sin første fødselsdag, der hvor det skal bo og leve
  • I har jeres jordemoders fulde opmærksomhed under hele processen, hvilket også er med til at forklare de flotte hjemmefødselsstatisktikker
  • Amningen får bedre betingelser, når mor og barn kan være uforstyrret sammen – hud mod hud – de første vigtige timer.
  • Hjemmefødte børn er som regel rolige og tager hurtigt på i vægt
  • I er sikre på nogle rolige barselsdage, hvor mor og barn kan komme sig og lære hinanden godt at kende.
  • I skal ikke forholde jer til forskellige sundhedspersonalers udmeldinger “i alle retninger”, men kan læne jer op af den jordemoder, I allerede kender og har tillid til.

Ulemper ved planlagt hjemmefødsel

  • Du kan ikke få en epiduralblokade derhjemme. Du må nøjes med mentale teknikker, vejrtrækning, omsorg, varmt vand, massage, akupunktur, lattergas og ilt på maske
  • Ca 12 % af de planlagte hjemmefødsler må overflyttes til hospitalet ( mod 100 % af de planlagte hospitalsfødsler)
  • I skal selv stå for forplejningen – ingen madvogn serverer tre måltider om dagen
  • I skal selv vaske sengetøjet og sørge for tøj til den lille fra starten
  • I får ikke mulighed for at mødes med andre nybagte forældre på barselsgangen
  • Hvad tænker naboerne? Du har ikke fødegangens anonymitet, og naboerne kan på godt og ondt følge med i, at her kommer et nyt barn til verden. De fleste oplever kun positive tilkendegivelser som “hvor var det fantastisk at vide, at lige på den anden side af min væg fandt et kæmpe mirakel sted”… (og hvor skulle man egentlig udfolde sit sexliv, hvis man skulle sætte naboens behov for ro efter 23 højest?)
  • Der er ikke en sød barselssygeplejerske, der tager sig af den lille om natten, så mor kan sove. Til gengæld finder I meget hurtigere rytmen, når I er uforstyrrede derhjemme. Jordemoderen kommer på barselsbesøg, som I ønsker det, og er til at få fat på døgnet rundt.

En investering for livet

At vælge at føde sit barn derhjemme med privat jordemoder er en beslutning og en investering for livet. Vælger I hele pakken (graviditet, fødsel og barsel) koster det 46.900, som evt kan betales i tre rater. Er du medlem af sygesikringen Danmark, giver de tilskud på i alt 3000 kr.

Har I spørgsmål til hjemmefødsel eller det at vælge en privat jordemoder, er I meget velkomne til at ringe på 31703020